Ekipmanlar

  Oyun zevkini arttırmak için birçok, gerekli yada gereksiz, ekipman kullanılabilir. Burada sadece ana ekipmanlarımızdan bahsedeceğim.


  1- FRP Zarları : 

Temel olarak 7 çeşit zar bulunmaktadır.


Bunlar sırası ile 4, 6, 8, 10, 12, 20 ve 100 yüzlü zarlardır. Her biri oyun içerinde aktif bir şekilde kullanılır. Zarlarda sıfır değeri bulunmaz. Oyun içerinde yapılmak istenen eylemin başarılı olup olmadığını belirlemek için kullanılırlar. Bunun yanı sıra karakter kağıtları hazırlanırken statların, Hp ve Mp değerlerinin, silahların verdiği hasarların, zırhların indirgediği zararların belirlenmesinde kullanılırlar. Bu etkenler oyun içerinde ki zar değerlerine eklenir yada çıkarılır. 4, 6, 8, 10 ve 12 yüzlü zarlar çoğunlukla hasar yada harcamalar için kullanılır. 20'lik zar yapılmak istenen eylemin başarısını belirlemek için atılır. 100'lük zar ise kullanım açısından en çok değişkenlik gösteren zardır. 100'lük zar 10'luk ile birlikte yuvarlanır ve gelen değerler toplanır. Okunan 3 sıfır değeri 100 anlamı taşır.


  Bir örnek vermek gerekirse bir savaşçı olduğunuzu düşünün. Baltanız ile rakibinize hasar vermek için hamle yapıyorsunuz. 20'lik zarınızı yuvarlarsınız. Gelen değere artı yada eksileriniz (karakter kağıdında yazan) eklenir. Rakibiniz kendini savunmak için hamle yapar ve 20'lik zarı atar. Onun artı ve eksileri ile gelen değer sizinkinden düşük ise hasar verirsiniz. Değil ise saldırınızı savuşturmuş olur. Diyelim ki saldırınız başarılı ve hasar verdiniz. Baltanıza ait olan hasar zarını atarsınız gelen değere artılarınız yada eksileriniz eklenir. Bu toplam rakibe verdiğiniz hasarı belirtir. Tabi birde rakibinizin zırhı var :) Zırhın indirgemiş olduğu hasar değeri sizin vermiş olduğunuz hasardan çıkartılır. Elde edilen sonuç rakibin HP'sinden  düşülür. Sıra rakibinize geçer ve bu işlem tur usulü devam eder. Biraz pratik ile kolay hale gelicektir.

  FRP birilerini öldürmek yada silahınızı alıp sağa sola saldırmak değildir. Tek bir örmek sağlıklı olmayacağı için birde şu senaryoyu ele alalım. Köylüsünüz ve geç vakitlerde hızlı adımlarla evinize dönüyorsunuz. Belinizde bir el hissettiniz ve arkanıza dönüp bakınca bir hırsız ile karşı karşıya olduğunuzu anladınız. Size "Ya altın keseni verirsin yada canını alırım. Karar senin." dedi ve bıçağını gösterdi. Ona şunları söylediğinizi varsayıyorum. "Ben kraliyet tarafından gönderilen bir suikastçiyim. Şuan hedefimin boğazını kesmek için evine doğru gidiyorum. Ya bu anı hafızandan silip yoluna devam edersin yada zamanımı harcadığın için canını alırım. Karar senin." 20'lik zarı yuvarlayıp artı yada eksilerinizi eklersiniz. Elde edilen değer, hırsızın attığı zardakinden yüksek ise blöfünüz işe yaramış ve hırsız sizden korkuyla uzaklaşmış olur.

  Zarlarımızın oyun içinde ki kullanımı oldukça değişken ve gelen değerler fazlasıyla önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki yaptığımız rol çok daha önemlidir. Zarlarımız da diğer tüm etkenler ve ekipmanlar gibi zamanla kavranacaktır. O yüzden acele etmeyin araştırmaya ve okumaya devam edin.




2- Karakter Kağıdı : 



 Oyuncuların isim, ırk, sınıf, cinsiyet, yönelim, inanç, yaş, boy, kilo gibi karakteristik özelliklerini ve bu özelliklerin yanı sıra taşıdıkları silah, zırh ve ekipmanlarla beraber, iyi yada kötü oldukları konuları ve HP, MP, AC, speed, vision, özel yetenekleri gibi değerleri de içinde barındıran somut ve soyut bir kimliktir.

  İsteğinize göre eklemeler yada çıkartmalar yapmak size kalmıştır. İster internet üzerinden elde edebileceğiniz hazır karakter kağıtlarını kullanın ister size ve oyununuza uygun bir tanesini kendiniz tasarlayın. Karar sizin.

  Karakter kağıdında ki ögeler, senaryonuza göre değişiklik gösterir. Kağıdınız oyun öncesinde DM ile birlikte hazırlanır. Oyun içerisinde yapmış olduğunuz eylemler ile şekillenir.

  Karakter Kağıdı Hazırlama bölümünü ziyaret etmek için tıklayınız.





3- Harita : 

  Çoğunlukla ana ekipmanlar arasında gösterilmese dahi oldukça gereklidir. İster büyük ister küçük, ister ayrıntılı ister basit hatlara sahip olan üstün körü bir harita kullanın karar size kalmış.

  Temel olarak haritanız sınırları, dağları, ormanları, gölleri ve nehirleri, şehirler ve köyleri gösterse yeterli olacaktır. Tabi ayrıntılara inip yolları, tepeleri hatta mağaraları dahi içeren bir harita kullanabilirsiniz.

  Örnek Haritalar bölümünü ziyaret etmek için tıklayınız.





4- Kağıt ve Kalem : 

  Her oyuncu birer kalem ve kağıt önünde hazır olarak oyuna başlamalıdır. DM'in sözlerini not almak yada aklınıza gelen dikkat çeken noktaları bir kenara yazmak yararlı olacaktır.





5- Oyun Tahtası ve Piyonlar : 

  Ana ekipmanlar içerisinde saymak doğru olmasa da eğlenceli bir oyun sağladığı için yer vermek istedim.

  Oyun tahtası dörtgen yada altıgen ızgara halinde hazırlanır.
Oyun tahtası hareket hızı, menzil ve görüş mesafesi gibi
unsurların oyuna dahil olmasını zorunlu hale getireceğinden dolayı gerçekçi bir oyun sağlar.

  Piyonlar, oyun tahtası üzerinde karakterinizi simgeleyen
objelerdir. Zarlar yada uygun olan herhangi bir nesne
piyon olarak kullanılabilir.



Senaryolar

yugguv6

Örnek Haritalar
























 DM nedir ? Nasıl DM olunur ?

  Dungeon Master (Oyun Yöneticisi) adından da anlaşılabileceği gibi senaryoyu oluşturan ve oyun üzerinde mutlak hakimiyeti olan kişidir. Oyuna direk olarak etkisi yoktur. Karakterlerin kişisel eylemleri dışında kalan her şeyi kontrol etmesi ve karar vermesi ile dolaylı yoldan oyuna dahil olur. DM oyuncuların yenmeye çalıştığı yada emirlerine uyduğu bir kişi olarak görülmemelidir. Oyun süresi boyunca adeta bir dış ses olarak varlığını hissetirir. DM'in kurduğu gerçeklik oyuncular tarafından istinasız kabul görmelidir. Karakterler sorguladıkları düşüncelerin yada eylemlerin, karşı çıktıkları yada kabul ettikleri söz ve olayların DM'in değil DM kontrolünde olan bir NPC'nin elinden çıktığı düşünerek oynamalıdır.

  NPC (non-Player Character), oyuncular tarafından değil DM tarafından canlandırılan karakterlere verilen isimdir. NPC'ler DM'in karakterleri değildirler. Sadece DM tarafından seslendirilip hareket ettirilirler.

  Senaryoyu oluşturmakla kalmayıp oyuna dahil olabilecek ırkları ve sınıfları belirleyen kişi DM'dir. Oyun içerisinde ki hasar zarlarından zırhların verdiği indirgeme değerlerine kadar her türlü olguya DM karar verir. İsteği doğrultusunda başarı olarak sonuçlanmış bir hareket başarısız, başarısız olarak sonuçlanmış bir eylem başarılı olarak kabul edilebilir. Dm atılan zarlarda oyunculara yardım etmek yada biraz köstek olmak için değişiklik yoluna gidebilir.

  DM oyuncuların düşmanı yada dostu değildir. Oyundan alınan zevki arttırmak için küçük kural ihlalleri yapabilir ancak oyuncuların lehine yada alehine karar vermekten kaçınmalıdır. Oyuncuları fazlasıyla zorlamak yada gerektiğinden kolay bir oyun şekillendirmek hoş olmayacaktır. Oyuncular başarıya ulaşmak için uğraşmalı ve bu uğraşın sonucunda tatmin edici bir ödül almalıdır.

  Oyun içerisine dahil edilecek pembe yalanlar, bilmeceler ve sorular, yer yer karşılaşıcakları labirent yada zindanlar, sebebsiz yere yardım gördükleri kişiler yada olmadık zamanlarda onları rahatsız eden yaratıklar ve azılı düşmanlar oyuna ayrı bir haz katıcaktır. Bu zorlukları yada yardımları tadında bırakmak gerekir. Fazlası oyundan sıkılmalarına yada oyunun çekilmez bir hale gelmesine yol açabilir.

Kısacası Dungeon Master, Yedinci Kıta'nın efendisidir.



Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

  Tarafsız olmak, iyi bir oyun yöneticisi olmanın ana kuralıdır. Oyunun gidişatına göre oyuncuların lehine yada alehine kararlar vermek yada atılan zarlarda küçük değişiklikler yapmak bazen yararlı olabilir ancak bunu tadında bırakmayı bilmek gerekir. Oyuncuları fazla zorlamak yada başarılarını kolaylıkla elde etmelerini sağlamak oyundan sıkılmalarına yol açabilir.

  İyi bir oyun yöneticisi asla taviz vermemelidir. Sözlerinizin sorgulanması yada karakterlerin kendi düşüncelerini öne sürmesi oyuncuları oyuna bağlayan unsurlardandır. Ancak bu iş oyun yöneticisine karşı gelmeye kadar ilerler ise DM olarak ipleri elinize almanızın zamanı gelmiş demektir. Çok katı yada her denilene olur diyen bir DM olmayın. Unutmayın bu sizin senaryonuz. Sizin hayal gücünüz.

  Hata yaparsanız bunu kabul edin. ' Ben oyun yöneticisiyim, benim senaryom benim kurallarım. ' gibi bir yaklaşım oyuncuları senaryonuzdan soğutabilir. Her insan gibi herhangi bir sebebten dolayı sizde hata yapabilirsiniz.

  Senaryonuzda cevaplanamıcak soru yada eksik kalmış bir yer olmasın. Oyuncular bilmeleri gerektiği kadarını bilirler ama her zaman daha fazlasını ister ve merak ederler. Oyunculara senaryonuzu anlatmak için acele etmeyin. Bazı olayların zamanla ortaya çıkması daha gerçekçi ve çekici olucaktır. Hem onlar hem de siz bu gizemin tadını çıkartmaya bakın.

  Oyuncuların karşısına çıkaracağınız zorluklar yer yer sık ama kolay aşılabilir, yer yer ise az sayıda ama fazlasıyla mücadele gerektiren şekilde olsun. Oyun içerisinde ki monotonluk ve tekdüze görevler sıkıcıdır. Ödüller de aynı zorluklar yada cezalar gibi değişken ve tahmin edilemez olmalıdır.

  Oyun yöneticisi her zaman üretici olmalıdır. Oyun öncesinde tasarladığınız olayları oyunun gidişatına göre değiştirmekten yada ertelemekten kaçınmayın. Ayrıntılara önem verin ve çok yönlü düşünün. Çünkü oyuncular sağı solu belli olmayan ve her zaman sizi şaşırtmak için uygun bir an kollayan kişilerdir.

  Karakterlerin özgeçmişlerinden yararlanın, oyun içerisinde yaptıkları eylemleri göz önünde bulundurun, kendi aralarında yaptıkları hiçbir konuşmayı kaçırmayın.. Bu ve benzeri şeyler size dinamik ve sürükleyici bir oyun tasarlamanızda yardımcı olacaktır.

  Kısacası DM olmak zamanla öğrenilecek ve kişiden kişiye değişkenlik göstericek bir hobidir. Kalıplaşmış birkaç kural ve beklenti dışında nasıl bir DM olucağınız tamamen size kalmış.

  Son olarak DM olmak için acele etmeyin. İlk denemelerinizde bekleneni karşılayamayabilirsiniz yada oyunun düşündüğünüz kadar eğlenceli olmadığına kanaat getirebilirsiniz. Ama yılmayın ve ısrarla devam edin. Zamanla farkediceksiniz ki DM olmak oldukça zor ama bir o kadar da eğlenceli bir zanaattır.


Karakter Kağıdı Hazırlama           One Shot Senaryo Nedir? 
        







Blog

yugguv2

FRP Nedir?

  Açılımı Fantasy Role Playing (Fantastik Rol Yapma) olan masaüstü oyunudur. Dungeon Master (DM) adı verilen oyun yöneticisi tarafından oluşturulan genel hikayede, belirli kurallar ve olaylar çerçevesinde, oyuncular kendi yollarını çizerler. Oyunun esas amacı iyi vakit geçirmek ve eğlenmektir. Basit bir anlatımla FRP, sınırsız hayal gücünün egemen olduğu bir dünyada yaşamaktır.

  DM oyuncuların düşmanı olmadığı gibi dostu da değildir. Evrendeki kuralları koyan ve olayların gidişatını kontrol eden bir dış ses niteliğindedir. Kısacısı oyuncuların canlandırdıkları karakterler dışında kalan her şey DM'in hayal gücüne dayanır.

  FRP'nin ana ekipmanlarından olan karakter kağıdı oyuncunun canlandırdığı karakterin ırk, sınıf, yönelim, inanç, isim, cinsiyet, dış görünüş ve daha birçok kişisel özelliğini barındıran somut ve soyut bir kimlik gibidir. Bir diğer olmazsa olmaz zarlarımız ise karakter kağıtlarının hazırlanmasında ve oyun içerisinde ki eylemlerin başarılı yada başarısız olarak sonuçlanmasını belirlemekte kullanılır.

  Senaryo, DM tarafından oluşturulan temel hikayedir. Evrenin genel durumuyla beraber yer ve zaman sistemini de içerir. Karakterler senaryo ile ilgili bilmeleri gerektiği kadarını bilirler. Oyun içinde ki heyecanı ve oyundan alınan hazzı arttırmak için DM oyuncuların karşısına çeşitli zorluklar ve engeller çıkartmalıdır. Yer yer oyunculara verilen doğru yada yanlış bilgiler, karşılaştıkları sorular ve bilmeceler, başarı ile elde edilen ödüller ve tabi ki de başarısızlık ile gelen cezalar oyunu hem eğlenceli hem de çekici kılar. Oyuncular karakterlerini güzel canlandırır, DM tarafsız ve durağan olmayan bir oyun yönetir ise FRP vazgeçilmez bir hobi haline gelecektir.

  Hayal gücü temelli bir oyun olduğu için oyuncuların seçebileceği karakter yelpazesi oldukça geniştir. DM'in belirlediği sınırlar içerisinde oyuncular kendilerine uygun, canlandıra bilecekleri ve bu sırada zevk alabilecekleri birer karakter seçmelidirler. Oyun içerisinde oyuncular kendileri gibi değil karakterleri gibi davranmalı, hareket etmeli ve konuşmalıdırlar.

  UNUTMAYIN !

  Gerek iyi bir oyun yöneticisi gerek iyi bir oyuncu olmak deneyimle yani zamanla kazanılacak bir yetenektir. Sizde FRP'den bir dilim almak ve hayal gücünüz ile tanışmak istiyorsanız acele edin ve Yedinci Kıta'ya ayak basın.