1- FRP Zarları :
Temel olarak 7 çeşit zar bulunmaktadır.

Bunlar sırası ile 4, 6, 8, 10, 12, 20 ve 100 yüzlü zarlardır. Her biri oyun içerinde aktif bir şekilde kullanılır. Zarlarda sıfır değeri bulunmaz. Oyun içerinde yapılmak istenen eylemin başarılı olup olmadığını belirlemek için kullanılırlar. Bunun yanı sıra karakter kağıtları hazırlanırken statların, Hp ve Mp değerlerinin, silahların verdiği hasarların, zırhların indirgediği zararların belirlenmesinde kullanılırlar. Bu etkenler oyun içerinde ki zar değerlerine eklenir yada çıkarılır. 4, 6, 8, 10 ve 12 yüzlü zarlar çoğunlukla hasar yada harcamalar için kullanılır. 20'lik zar yapılmak istenen eylemin başarısını belirlemek için atılır. 100'lük zar ise kullanım açısından en çok değişkenlik gösteren zardır. 100'lük zar 10'luk ile birlikte yuvarlanır ve gelen değerler toplanır. Okunan 3 sıfır değeri 100 anlamı taşır.
Bir örnek vermek gerekirse bir savaşçı olduğunuzu düşünün. Baltanız ile rakibinize hasar vermek için hamle yapıyorsunuz. 20'lik zarınızı yuvarlarsınız. Gelen değere artı yada eksileriniz (karakter kağıdında yazan) eklenir. Rakibiniz kendini savunmak için hamle yapar ve 20'lik zarı atar. Onun artı ve eksileri ile gelen değer sizinkinden düşük ise hasar verirsiniz. Değil ise saldırınızı savuşturmuş olur. Diyelim ki saldırınız başarılı ve hasar verdiniz. Baltanıza ait olan hasar zarını atarsınız gelen değere artılarınız yada eksileriniz eklenir. Bu toplam rakibe verdiğiniz hasarı belirtir. Tabi birde rakibinizin zırhı var :) Zırhın indirgemiş olduğu hasar değeri sizin vermiş olduğunuz hasardan çıkartılır. Elde edilen sonuç rakibin HP'sinden düşülür. Sıra rakibinize geçer ve bu işlem tur usulü devam eder. Biraz pratik ile kolay hale gelicektir.
FRP birilerini öldürmek yada silahınızı alıp sağa sola saldırmak değildir. Tek bir örmek sağlıklı olmayacağı için birde şu senaryoyu ele alalım. Köylüsünüz ve geç vakitlerde hızlı adımlarla evinize dönüyorsunuz. Belinizde bir el hissettiniz ve arkanıza dönüp bakınca bir hırsız ile karşı karşıya olduğunuzu anladınız. Size "Ya altın keseni verirsin yada canını alırım. Karar senin." dedi ve bıçağını gösterdi. Ona şunları söylediğinizi varsayıyorum. "Ben kraliyet tarafından gönderilen bir suikastçiyim. Şuan hedefimin boğazını kesmek için evine doğru gidiyorum. Ya bu anı hafızandan silip yoluna devam edersin yada zamanımı harcadığın için canını alırım. Karar senin." 20'lik zarı yuvarlayıp artı yada eksilerinizi eklersiniz. Elde edilen değer, hırsızın attığı zardakinden yüksek ise blöfünüz işe yaramış ve hırsız sizden korkuyla uzaklaşmış olur.
Zarlarımızın oyun içinde ki kullanımı oldukça değişken ve gelen değerler fazlasıyla önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki yaptığımız rol çok daha önemlidir. Zarlarımız da diğer tüm etkenler ve ekipmanlar gibi zamanla kavranacaktır. O yüzden acele etmeyin araştırmaya ve okumaya devam edin.
2- Karakter Kağıdı :
Oyuncuların isim, ırk, sınıf, cinsiyet, yönelim, inanç, yaş, boy, kilo gibi karakteristik özelliklerini ve bu özelliklerin yanı sıra taşıdıkları silah, zırh ve ekipmanlarla beraber, iyi yada kötü oldukları konuları ve HP, MP, AC, speed, vision, özel yetenekleri gibi değerleri de içinde barındıran somut ve soyut bir kimliktir.
İsteğinize göre eklemeler yada çıkartmalar yapmak size kalmıştır. İster internet üzerinden elde edebileceğiniz hazır karakter kağıtlarını kullanın ister size ve oyununuza uygun bir tanesini kendiniz tasarlayın. Karar sizin.
Karakter kağıdında ki ögeler, senaryonuza göre değişiklik gösterir. Kağıdınız oyun öncesinde DM ile birlikte hazırlanır. Oyun içerisinde yapmış olduğunuz eylemler ile şekillenir.
Karakter Kağıdı Hazırlama bölümünü ziyaret etmek için tıklayınız.
3- Harita :
Çoğunlukla ana ekipmanlar arasında gösterilmese dahi oldukça gereklidir. İster büyük ister küçük, ister ayrıntılı ister basit hatlara sahip olan üstün körü bir harita kullanın karar size kalmış.
Temel olarak haritanız sınırları, dağları, ormanları, gölleri ve nehirleri, şehirler ve köyleri gösterse yeterli olacaktır. Tabi ayrıntılara inip yolları, tepeleri hatta mağaraları dahi içeren bir harita kullanabilirsiniz.
Örnek Haritalar bölümünü ziyaret etmek için tıklayınız.
4- Kağıt ve Kalem :
Her oyuncu birer kalem ve kağıt önünde hazır olarak oyuna başlamalıdır. DM'in sözlerini not almak yada aklınıza gelen dikkat çeken noktaları bir kenara yazmak yararlı olacaktır.
5- Oyun Tahtası ve Piyonlar :
Ana ekipmanlar içerisinde saymak doğru olmasa da eğlenceli bir oyun sağladığı için yer vermek istedim.
Oyun tahtası dörtgen yada altıgen ızgara halinde hazırlanır.
Oyun tahtası hareket hızı, menzil ve görüş mesafesi gibi
unsurların oyuna dahil olmasını zorunlu hale getireceğinden dolayı gerçekçi bir oyun sağlar.
Piyonlar, oyun tahtası üzerinde karakterinizi simgeleyen
objelerdir. Zarlar yada uygun olan herhangi bir nesne
piyon olarak kullanılabilir.